El joc, alguna cosa més que diversió.

Podem definir el joc com una activitat física, mental, sensoriomotriu, espontània i lliure que provoca plaer i alegria, amb finalitat en sí mateixa.

És fonamental per al desenvolupament, en tots els àmbits de l’infant, ja que mitjançant el joc aquest descobreix, inventa, investiga, crea..

Per tant podem concloure que el joc és una activitat necessària per als éssers humans i de gran importància en l'àmbit social, ja que permet practicar algunes conductes socials; alhora és una eina útil per adquirir i desenvolupar capacitats intel·lectuals, motores o afectives. Aquesta activitat s'ha de fer de gust, sense cap mena d'obligació i amb el temps i l'espai necessaris.

dimecres, 24 d’octubre del 2012

EL NOSTRE PROJECTE FINAL

El nostre objecte d'aprenentatge interactiu l'hem creat mitjançant el J.clic que és un conjunt d'aplicacions que ens permeten crear diversos tipus d'activitats educatives.
Aquest objecte d'aprenentatge està destinat per a infant d'entre 5 i 7 anys d'edat.
L'hem creat per a que els infants aprenguin de manera independent sense l'ajuda d'un educador. És una forma d'aprenentatge interactiva, mitjançant els jocs l'infant és capaç d'aprendre i descobrir coses noves.
El J.Clic és una activitat que es pot realitzar en qualsevol lloc no només a l'escola, està destinada a que l'alumne en pugui fer ús de manera independent.
En aquest métode d'aprenentatge aconseguirem com hem dit anteriorment que aprenguin sense quasi bé adonar-se'n.
És una forma innovadora per a que sigui més fàcil per als infants la inserció a les noves tecnologies anomenades TIC.
En aquest objecte d'aprenentatge podem veure-hi reflectits diferents temes importants i essencials, entre ells els colors, els mitjans de transport, els monuments, les diferents peces de roba, la numeració, els animals, etc... mitjançant diferents métodes, sopes de lletres, la relació entre diferents membres, els encaixos, la memória, etc...

Aquest és el nostre objecte d'aprenentatge, jugant aprendràs molt.

divendres, 19 d’octubre del 2012


ACOSO ESCOLAR / CIBERBULLYING

El Acoso Escolar es un maltrato psicológico, verbal o físico entre alumnos. Cuando este se produce a través de las nuevas tecnologías (TIC) pasa a denominarse ciberbullying (ciber acoso escolar entre menores).
Para evitar o reducir estos comportamientos contamos con diferentes medios o asociaciones que ayudan a estos menores a resolver estos acosos, entre ellas encontramos la asociación Protégeles, el objetivo de la cual es convertir internet en un medio seguro para ellos.
Protégeles tiene tres principales actividades, estas son:
-       Desempeñar un papel de línea de denuncia contra la pornografía infantil.
-       Realizar una serie de campañas publicitarias para dar a conocer los diferentes acosos.
-       Ponen a disponibilidad del menor diferentes líneas de ayuda (páginas web) a través de las cuales pueden solicitar ayuda profesional.

dissabte, 6 d’octubre del 2012

EXEMPLES DE JOCS

Aquí us fiquem un llistat amb diferents jocs per a infants de diverses edats:

Joguines segons l'edat del infant

Podem trobar diferents tipus de joguines segons l'edat del infant. És important tenir en compte el material de la joguina, on s'ha fet, què ens haurien d'explicar les etiquetes, si comporta algun risc, etc.
Aquí posem diferents exemple de joguines segons l'edat o etapa de l'infant.





 CARACTERISTÍQUES
 EXEMPLES DE JOGUINES
 De 0 a 6 mesos
 Sonalls, mòbils de bressol, peluixos, joguines de goma, mossegadors, miralls i estores d’activitats, joguines que fan soroll en pressionar-les o mossegar-les.
 De 6 a 12 mesos
 Pilotes grans i petites sonores i lluminoses, nins de peluix i de roba, joguines sonores, balancins i caminadors, panera dels tresors.
 De 12 a 18 mesos
 Cubs per encaixar i apilar, pots de plàstic, teles, joguines d’arrossegar, passejadors i cotxets, capces o nins amb musica, jocs de descobriment.
 De 18 a 24 mesos
 Cotxes, tricicles, pissarres, pintures, instruments musicals, construccions grans, telèfons.
 De 2 a 3 anys
 Tricicles, pales, poals, carretons, trencaclosques, pintures, fireta, nines, cotxes, disfresses, titelles, plastilina, contes, puzles.
 De 3 a 6 anys
 Instruments musicals, llibres dòmino, pintures de diferents materials i llibres per acolorir, jocs de memòria,  jocs d’imitació dels adults, bicicletes, patinets, trens, pissarres, jocs d’aigua, animals de fusta.
 De 6 a 8 anys
 Pilotes, jocs de terra i aigua, utensilis de jardineria, carretons de fusta i metall, bicicletes amb neumàtics grans i estables, corda de saltar, bolus, gomes, monopatí, joguines desmuntables, eines de joguina, caixa registradora, nines.
 De 9 a 11 anys
 Complements deportius, jocs d’estratègia i reflexió, experimentació, jocs electrònics.
 Més de 12...
 Llibres, vídeos, consoles, música, etc. 

divendres, 5 d’octubre del 2012

Aquesta viñeta és d'un autor anomenat Frato. 
És un dibuix on podem percebre l'innocéncia dels infants i les seves imaginacions. Podríem relacionar-ho amb el joc simbólic, quan s'imaginen que estan montant a cavall o bé que són herois. Tot amb la imaginació de l'infant.




DUBTES D'UNA MARE

Aquí us adjuntem el nostre segon podcast, en el qual una mare expressa els seus dubtes a l'hora d'escollir una joguina per al seu fill. 
Una sèrie de professionals l'ajuden i li donen consells per a una bona elecció.


CONTE: LA PEDRETA QUE SOMIAVA EN CONÈIXER EL MAR

Aquí us presentem el nostre podcast que tracta de la narració d'un conte infantil.
El conte va sobre una pedra que vol arribar al mar i en el transcurs del viatge es troba diferents personatges que l'ajudaran a trobar-lo.
L'objectiu d'aquest conte és que els infants adquireixin un coneixement sobre el procés d'erosió de la pedra.

 

MOBILE LEARNING

Es tracta d'una nova era educativa  que permet formar-se mitjançant petits dispositius (tablets, smartphones, ipods, telefons mòbils 3G...) que ens permet interectuar entre si, s'entendria com un nou model tecnològic-pedagògic que abarca una nova dimensió de processos educatius. En certa manera són uns aparells que ens poden oferir les mateixes funcionalitats que un ordinador de taula o portàtil com per exemple l'accés a internet amb l'avantatge de que pots fer-ne ús en el moment en que tu volguis i on vulguis.

CARACTERÍSTIQUES I CRITERIS DE SEGURETAT DE LES JOGUINES

CARACTERÍSTIQUES GENERALS DE LES JOGUINES

  • Ha de ser capaç de mantenir l'interès de l'infant.
  • Ha d'agradar al nen/a que ha de jugar amb ella.
  • Cal que sigui adequada a l'edat de l'infant.
  • Instruccions d'ús clares.
  • Cal que compleixi les normes de seguretat i no perjudiqui a la salut.
  • No ha de ser sexista.
  • No ha de reproduir models de violéncia, agressivitat ni competitivitat, sinó afavorir la expressió de la afectivitat, la cooperació i la socialització.
  • Ha de ser oberta, per poder afavorir la creativitat, la descoberta, l'experimentació, la manipulació i la comunicació.
  • Ha de ser variada que estimulin els diferents aspectes per assegurar una formació integral.

CRITERIS I SEGURETAT A TENIR EN COMPTE
  
  • Les joguines han de ser sòlides, no han de ser perilloses ni tòxiques.
  • No han de contenir punxes ni filferros directament accessibles pels infants.
  • Han de ser resistents als cops i no comportar perills en cas de trencar-se.
  • Les mides han de ser adequades per a cada edat.
  • Han de complir amb la normativa de CE i indicar-ho en l'embalatge.
  • Ser fàcils de netejar.
  • Les joguines en les que pugui entrar s'han de poder obrir fàcilment des de l'interior.
  • Han de transmetre valors socials.
  • Les joguines han de fomentar la creativitat, la imaginació, l'afectivitat i més.
  • Les joguines que compareixin mobilitat han d'estar dotades de frens fàcils d'usar.

 

PODCASTING

El podcasting consisteix en la distribució d'arxius multimedia i a més, ens permet crear arxius de so i distribuir-los mitjançant un arxiu RSS que pot ser descarregat i escoltat en qualsevol moment per tot usuari.
Aquest terme ens permet avançar en l'educació, ja que podem crear textos de manera interactiva i dinàmica.
A més és una eina gratuïta que esta a l'abast de qualsevol internauta. Alguns dels recursos per crear un podcasting són: Audacity, Ourmedia, Sipphone, etc.
Sota el nostre punt de vista aquest ens permet una evolució a l'hora d'impartir l'ensenyament a l'aula d'una manera innovadora, la qual facilita la participació de tot l'alumnat.

NORMATIVA QUE REGULEN LES JOGUINES

NORMATIVA DE LA UNIÓ EUROPEA:
  • Directriu 88/378, de 3 de maig de 1998. 

NORMATIVA ESPANYOLA:
  • Decret 880/1990, de 29 de juny, pel qual s'aproven les normes de seguretat de les joguines.
  • Decret 204/1995, de 10 de febrer, modifica algunes normes de l'anterior decret.
  • AENOR "Associació Espanyola de Normalització i Certificació" : s'encarrega d'atorgar aquest distintiu de Normalització a la joguina.

LES EINES TIC


La importància de les TIC avui en dia es reflexa en dos punts:

Un punt important i positiu és que les TIC són una gran innovació dins de l'educació ja que l'ús dels instruments tecnològics és una prioritat en la comunicació d'avui en dia. Les tecnologies de la comunicació són una important diferència entre una civilització desenvolupada i en altres vies de desenvolupament. Un altre avantatge de la inclusió de les eines TIC són que els portals de contingut educatiu es multipliquen exponencialment a Internet i per tant els joves poden arribar a adquirir el coneixement a través d'aquests medis i faciliten als estudiants l'estructuració i la valoració d'aquests coneixements propis.
Dins de l'educació i l'ús que s'ha de fer dins del marc escolar, pot arribar a la conclusió de que en un futur seguirem amb l'evolució actual i tindran molta importància dins de l'horari lectiu. 

A partir de diferents estudis i enquestes realitzades de diferents professionals els inconvenients principals detectats són la utilització de les TIC, especialment la realització de diferents activitats escolar i es pot arribar a afirmar que les Tic estan en mans dels estudiants i no dels professors, i es aquí on es radica el problema del procés educatiu actual.
 
Per finalitzar creiem que l'alumnat no està aprenent a raonar, investigar i analitzar la informació corresponent i tot aixó, baix el consentiment d'alguns professors. 






WebQuest Seguretat a Internet.



És necessària una adaptació dels centres a les noves tecnologies. Els pares pensen que si no deixen als seus fills estar a Internet molt de temps els protegeixes, però en els temps que corren en qualsevol lloc poden accedir a l'Internet, per això aquesta mesura no és vàlida. 

Per utilitzar l'ordinador amb seguretat, igual que per totes les coses fa falta formar als joves i als nens i inculcar-los unes directrius bàsiques per a que no s'aprofitin de la seva innocència.

Creiem que es recomanable informar a les famílies i professorat i a altres persones encarregades d'educar que intentin informar als nens i als joves dels perills que té l'Internet sense que sigui una cosa alarmant i tampoc causi una preocupació.


WEB 2.0

El terme web 2.0 va ser esmentat per primera vegada per O'Reilly Media l'any 2004. Es  podria definir com una web avançada que et permet interactuar amb altres usuaris de manera gratuïta com per exemple, el Wikipedia, on qualsevol te l'opció de penjar informació sobre un tema, fotografies, afegir links,etc. Un altre exemple, seria el Youtube que et permet penjar videos que puguin estar a l'abast de tots els internautes.
Des del nostre punt de vista això suposa una revolució del negoci en la indústria dels ordinadors, a més d'haver estat un gran avenç a nivell digital.
Com a universitàries, tot aquest conjunt d'eines en molts casos ens faciliten l'accés a tot tipus d'informació i també en són de gran ajuda a l'hora de realitzar els nostres treballs i projectes.
D'altra banda, aquestes eines també ens permeten establir una comunicació entre els companys com seria l'exemple del Facebook, Twitter, Tuenti,etc.
Per concluir, observem que són eines de gran ajuda i en alguns casos de gran necessitat, no només a nivell educatiu sinó també a nivell personal.